Salate ideale pentru ziua de vitamine: rețete fresh și sănătoase
1. Salată de quinoa și legume proaspete
Ingrediente:
- 1 cană de quinoa
- 2 căni de apă
- 1 castravete mediu, tăiat cubulețe
- 1 ardei roșu, tocat
- 1 cană de roșii cherry, tăiate jumătăți
- ½ ceapă roșie, tocată fin
- 1/4 cană de pătrunjel proaspăt, tocat
- ¼ cană de ulei de măsline
- Sucul de la 1 lămâie
- Sare și piper după gust
Preparare:
- Gătiți quinoa în apă, aducând la fierbere și apoi lăsând să fiarbă la foc mic timp de 15 minute. După ce s-a răcit, scurgeți excesul de apă.
- Într-un bol mare, combinați quinoa gătită, castravetele, ardeiul, roșiile, ceapa și pătrunjelul.
- Scurgeți sucul de lămâie peste salată, adăugați uleiul de măsline, sare și piper, amestecați bine și serviți.
2. Salată mediteraneană cu năut
Ingrediente:
- 1 cană de năut fiert (sau din conservă)
- 1 cană de roșii colorate, tocate
- 1/2 castravete, tăiat cuburi
- 1/4 cană de măsline verzi sau negre, feliat
- 100 g brânză feta, măruntită
- 1/4 cană de ulei de măsline
- Sucul de la 1 lămâie
- Sare și piper
Preparare:
- Într-un bol, combinați năutul, roșiile, castravetele, măslinele și brânza feta.
- Într-un bol mic, amestecați uleiul de măsline, sucul de lămâie, sare și piper.
- Turnați dressingul peste salată, amestecați bine și lăsați să se răcească în frigider timp de 30 de minute.
3. Salată de frunze verzi cu avocado și semințe
Ingrediente:
- 2 căni de rucola sau spanac proaspăt
- 1 avocado, tăiat cuburi
- 1/4 cană de semințe de dovleac
- 1/4 cană de semințe de floarea-soarelui
- 1 mână de căpșuni, feliate
- 1/4 cană de ulei de măsline
- 2 linguri de oțet balsamic
- Sare și piper după gust
Preparare:
- Într-un bol mare, adăugați frunzele verzi, avocado, semințele de dovleac, semințele de floarea-soarelui și căpșunile.
- Amestecați uleiul de măsline cu oțetul balsamic, adăugați sare și piper.
- Turnați dressingul peste salată, amestecați cu grijă și serviți imediat.
4. Salată coleslaw sănătoasă
Ingrediente:
- 1/2 varză albă, feliată subțire
- 1 morcov mare, ras
- 1/4 cană de maioneză light
- 1 lingură de muștar
- Sucul de la 1/2 lămâie
- Sare și piper
Preparare:
- Într-un bol mare, combinați varza și morcovul.
- Într-un bol mic, amestecați maioneza, muștarul, sucul de lămâie, sare și piper.
- Turnați dressingul peste legume, amestecați bine și lăsați să stea la frigider pentru 30 de minute înainte de servire.
5. Salată de linte cu legume prăjite
Ingrediente:
- 1 cană de linte verde sau maro
- 2 căni de apă
- 1 dovlecel mic, tăiat cuburi
- 1 ardei roșu, tocat
- 1 morcov, tăiat cuburi
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 linguriță de chimen
- Sucul de la 1 lămâie
- Sare și piper
Preparare:
- Fierbeți lintea în apă timp de aproximativ 20-25 de minute, până este fragedă. Scurgeți și lăsați să se răcească.
- Prăjiți legumele în ulei de măsline, adăugând chimen, sare și piper, până devin moi.
- Amestecați lintea fiartă cu legumele prăjite, adăugați sucul de lămâie și serviți.
6. Salată de varză kale cu dressing de tahini
Ingrediente:
- 2 căni de frunze de kale, tăiate mărunt
- 1 morcov, ras
- 1/4 cană de semințe de susan
- 1/4 cană de tahini
- 1 lingură de sos de soia
- Sucul de la 1 lămâie
- Apă (pentru diluare)
- Sare și piper
Preparare:
- Într-un bol mare, combinați kale cu morcovul și semințele de susan.
- Într-un alt bol, amestecați tahini, sos de soia, sucul de lămâie, sare, piper, adăugând apă pentru a obține o consistență cremoasă.
- Turnați dressingul peste salată, amestecați bine și serviți.
7. Salată de ton și fasole verde
Ingrediente:
- 1 conservă de ton în apă, scursă
- 1 cană de fasole verde, fiartă
- 1/2 ceapă roșie, tocată
- 1/4 cană de măsline negre, feliat
- 1/4 cană de ulei de măsline
- Sucul de la 1 lămâie
- Sare și piper
Preparare:
- Într-un bol, combinați tonul, fasolea verde, ceapa și măslinele.
- Amestecați uleiul de măsline cu sucul de lămâie, sare și piper.
- Adăugați dressingul peste salată, amestecați ușor și serviți.
8. Salată de fructe proaspete
Ingrediente:
- 1 măr, tăiat cuburi
- 1 banană, feliată
- 1 portocală, tăiată felii
- 1/2 cană de struguri pe jumătate
- 1 kiwi, tăiat felii
- Sucul de la 1 lămâie
- 1 lingură de miere (opțional)
Preparare:
- Într-un bol, combinați toate fructele tăiate.
- Scurgeți sucul de lămâie și, dacă doriți, adăugați mierea.
- Amestecați delicat și serviți ca un desert sănătos.
9. Salată de orez cu legume și hering
Ingrediente:
- 1 cană de orez brun, fiert
- 1/2 cană de hering afumat, tăiat cuburi
- 1/2 ceapă verde, tocată
- 1/2 cană de morcov, ras
- 1/4 cană de ulei de măsline
- Sucul de la 1 lămâie
- Sare și piper
Preparare:
- Într-un bol, combinați orezul fiert, heringul, ceapa verde și morcovul ras.
- Amestecați uleiul de măsline cu sucul de lămâie, sare și piper.
- Turnați dressingul peste salată, amestecați bine și serviți.
10. Salată de paste integrale cu roșii uscate
Ingrediente:
- 2 căni de paste integrale, fierte
- 1/2 cană de roșii uscate, tocate
- 1/4 cană de măsline kalamata, feliat
- 1/4 cană de busuioc proaspăt, tocat
- 1/4 cană de ulei de măsline
- Sucul de la 1 lămâie
- Sare și piper
Preparare:
- Într-un bol mare, combinați pastele fierte, roșiile uscate, măslinele și busuiocul.
- Amestecați uleiul de măsline cu sucul de lămâie, sare și piper.
- Turnați dressingul peste salată, amestecați bine și lăsați să stea timp de 15 minute pentru a se îmbina aromele.
11. Salată de sfeclă roșie cu brânză de capră
Ingrediente:
- 2 sfeclă roșie, fierte și tăiate cuburi
- 100 g brânză de capră, mărunțită
- 1/2 cană de nuci, prăjite
- 2 mâini de rucola
- 1/4 cană de ulei de măsline
- Sucul de la 1/2 lămâie
- Sare și piper
Preparare:
- Într-un bol mare, combinați sfecla roșie, brânza de capră și nucile.
- Adăugați rucola și amestecați cu grijă.
- Într-un bol mic, combinați uleiul de măsline cu sucul de lămâie, sare și piper, apoi turnați peste salată.
12. Salată de broccoli cu maioneză
Ingrediente:
- 2 căni de broccoli, fiert
- 1/4 cană de maioneză light
- 1 linguriță de muștar
- 1 lingură de oțet de mere
- Sare și piper
Preparare:
- Fierbeți broccoli timp de 3-4 minute, până devin crocanți. Scurgeți și lăsați să se răcească.
- Într-un bol, amestecați maioneza, muștarul, oțetul, sare și piper.
- Adăugați broccoli la dressing, amestecați bine și serviți.
13. Salată de paste cu ton și porumb
Ingrediente:
- 2 căni de paste farfalle, fierte
- 1 conservă de ton în ulei, scursă
- 1/2 cană de porumb din conservă
- 1/2 ceapă roșie, tocată
- 1/4 cană de maioneză
- Sucul de la 1 lămâie
- Sare și piper
Preparare:
- Într-un bol mare, combinați pastele fierte, tonul, porumbul și ceapa.
- Amestecați maioneza cu sucul de lămâie, sare și piper.
- Adăugați dressingul peste salată, amestecați și serviți.
14. Salată Caesar cu pui
Ingrediente:
- 2 căni de salată romaine, tocate
- 1 piept de pui, gătit și tăiat felii
- 1/4 cană de parmezan ras
- Crutoane
- 1/4 cană de dressing Caesar
Preparare:
- Într-un bol mare, adăugați salata romaine, feliile de pui și parmezanul.
- Adăugați crutoanele și dressingul, amestecați ușor.
- Serviți imediat.
15. Salată de varză roșie cu măr și nuci
Ingrediente:
- 2 căni de varză roșie, feliată
- 1 măr, tăiat cuburi
- 1/4 cană de nuci, mărunțite
- 1/4 cană de ulei de măsline
- Sucul de la 1/2 lămâie
- Sare și piper
Preparare:
- Într-un bol, combinați varza roșie, mărul și nucile.
- Amestecați uleiul de măsline cu sucul de lămâie, sare și piper.
- Turnați dressingul peste salată, amestecați și serviți.
16. Salată de creveți cu mango
Ingrediente:
- 200 g de creveți, curățați și gătiți
- 1 mango, tăiat cuburi
- 1 ardei roșu, tocat
- 1/4 cană de coriandru, tocat
- Sucul de la 1 lămâie
- 1/4 cană de ulei de măsline
- Sare și piper
Preparare:
- Într-un bol, combinați creveții, mango, ardeiul roșu și coriandrul.
- Amestecați uleiul de măsline cu sucul de lămâie, sare și piper.
- Turnați dressingul peste salată, amestecați ușor și serviți.
17. Salată de sfeclă cu avocado
Ingrediente:
- 2 sfeclă roșie, fierte și tăiate felii
- 1 avocado, tăiat cuburi
- 1 mână de rucola
- 1/4 cană de brânză feta, mărunțită
- 1/4 cană de ulei de măsline
- Sucul de la 1 lămâie
- Sare și piper
Preparare:
- Într-un bol, combinați sfecla, avocado, rucola și brânza feta.
- Amestecați uleiul de măsline cu sucul de lămâie, sare și piper.
- Turnați dressingul peste salată, amestecați și serviți.
18. Salată de legume asortate
Ingrediente:
- 1 castravete, tăiat cuburi
- 1 ardei verde, tocat
- 2 roșii, tăiate cubulețe
- 1/2 ceapă, tocată
- 1/4 cană de ulei de măsline
- Sucul de la 1 lămâie
- Sare și piper
Preparare:
- Într-un bol mare, combinați toate legumele tăiate.
- Amestecați uleiul de măsline cu sucul de lămâie, sare și piper.
- Turnați dressingul peste salată, amestecați și serviți.
19. Salată de dovleac prăjit
Ingrediente:
- 2 căni de dovleac tăiat cuburi, prăjit
- 1/4 cană de brânză feta, mărunțită
- 1/4 cană de nuci prăjite
- 2 mâini de spanac proaspăt
- 1/4 cană de ulei de măsline
- Sucul de la 1 lămâie
- Sare și piper
Preparare:
- Prăjiți cuburile de dovleac într-o tavă la cuptor la 200 de grade Celsius timp de 20-25 de minute.
- Într-un bol mare, combinați dovleacul prăjit cu brânza feta, nucile și spanacul.
- Amestecați uleiul de măsline cu sucul de lămâie, sare și piper.
- Turnați dressingul peste salată, amestecați și serviți.
20. Salată de varză și mango
Ingrediente:
- 2 căni de varză verde, feliată
- 1 mango, tăiat cuburi
- 1/4 cană de coriandru, tocat
- 1/4 cană de suc de lime
- 1/4 cană de ulei de măsline
- Sare și piper
Preparare:
- Într-un bol mare, combinați varza, mango și coriandrul.
- Într-un alt bol, amestecați sucul de lime cu uleiul de măsline, sare și piper.
- Adăugați dressingul peste salată, amestecați bine și serviți.
21. Salată de fasole albă și măsline
Ingrediente:
- 1 cană de fasole albă, fiartă
- 1/2 cană de măsline verzi, feliat
- 1 ardei gras, tocat
- 1/4 cană de ulei de măsline
- Sucul de la 1 lămâie
- Sare și piper
Preparare:
- Într-un bol, combinați fasolea, măslinele și ardeiul.
- Într-un bol mic, amestecați uleiul de măsline cu sucul de lămâie, sare și piper.
- Turnați dressingul peste salată, amestecați și serviți.
22. Salată de avocado cu ton
Ingrediente:
- 1 avocado, tăiat cuburi
- 1 conservă de ton în apă, scursă
- 1/2 ceapă roșie, tocată
- 1/4 cană de maioneză
- Sucul de la 1 lămâie
- Sare și piper
Preparare:
- Într-un bol, combinați avocado, tonul și ceapa.
- Amestecați maioneza cu sucul de lămâie, sare și piper.
- Adăugați dressingul la salată, amestecați ușor și serviți.
23. Salată de ridichi cu brânză cotă
Ingrediente:
- 1/2 legătură de ridichi, tăiate felii
- 100 g brânză cotă, mărunțită
- 1/4 cană de mărar proaspăt, tocat
- 1/4 cană de ulei de măsline
- Sucul de la 1 lămâie
- Sare și piper
Preparare:
- Într-un bol, combinați ridichile, brânza și mărarul.
- Într-un alt bol, amestecați uleiul de măsline cu sucul de lămâie, sare și piper.
- Turnați dressingul peste salată, amestecați bine și serviți.
24. Salată de ciuperci și quinoa
Ingrediente:
- 1 cană de quinoa, fiartă
- 200 g ciuperci champignon, feliat
- 1/4 cană de pătrunjel, tocat
- 1/4 cană de ulei de măsline
- Sucul de la 1 lămâie
- Sare și piper
Preparare:
- Soteți ciupercile în ulei de măsline până devin aurii.
- Într-un bol mare, combinați quinoa, ciupercile, pătrunjelul.
- Amestecați uleiul de măsline cu sucul de lămâie, sare și piper.
- Turnați dressingul peste salată, amestecați bine și serviți.
25. Salată de pomelo și somon
Ingrediente:
- 1 pomelo, feliat
- 200 g somon afumat, tăiat fâșii
- 1/4 cană de mărar, tocat
- 1/4 cană de ulei de măsline
- Sucul de la 1 lămâie
- Sare și piper
Preparare:
- Într-un platou, aranjați feliile de pomelo și somonul afumat.
- Presărați mărarul deasupra.
- Amestecați uleiul de măsline cu sucul de lămâie, sare și piper.
- Turnați dressingul peste salată și serviți imediat.
26. Salată de zucchini cu feta
Ingrediente:
- 2 zucchini, tăiați feliat
- 100 g brânză feta, mărunțită
- 1/4 cană de măsline kalamata, feliat
- 1/4 cană de ulei de măsline
- Sucul de la 1 lămâie
- Sare și piper
Preparare:
- Soteți zucchini până devin ușor aurii.
- Într-un bol, combinați zucchini cu brânza feta și măslinele.
- Amestecați uleiul de măsline cu sucul de lămâu, sare și piper.
- Turnați dressingul peste salată, amestecați și serviți.
27. Salată de grâu cu legume
Ingrediente:
- 1 cană de grâu, fiert
- 1/2 ardei roșu, tocat
- 1 morcov, ras
- 1/4 cană de pătrunjel, tocat
- 2 linguri de ulei de măsline
- Sucul de la 1 lămâie
- Sare și piper
Preparare:
- Într-un bol mare, combinați grâul fiert, ardeiul, morcovul și pătrunjelul.
- Amestecați uleiul de măsline cu sucul de lămâie, sare și piper.
- Turnați dressingul peste salată, amestecați bine și serviți.
28. Salată de broccoli cu migdale
Ingrediente:
- 2 căni de broccoli, fiert
- 1/4 cană de migdale, prăjite
- 1/4 cană de brânză parmezan, rasă
- 1/4 cană de ulei de măsline
- Sucul de la 1/2 lămâie
- Sare și piper
Preparare:
- Într-un bol, combinați broccoli, migdalele și brânza parmezan.
- Amestecați uleiul de măsline cu sucul de lămâie, sare și piper.
- Turnați dressingul peste salată, amestecați și serviți.
29. Salată de cartofi dulci cu avocado
Ingrediente:
- 2 cartofi dulci, fierți și tăiați cuburi
- 1 avocado, tăiat cuburi
- 1/4 cană de coriandru, tocat
- 1/4 cană de ulei de măsline
- Sucul de la 1 lămâie
- Sare și piper
Preparare:
- Într-un bol mare, combinați cartofii dulci, avocado și coriandrul.
- Amestecați uleiul de măsline cu sucul de lămâie, sare și piper.
- Turnați dressingul peste salată, amestecați bine și serviți.
30. Salată de linte cu ardei gras
Ingrediente:
- 1 cană de linte, fiartă
- 1/2 ardei gras, tocat
- 1/4 cană de ceapă verde, tocată
- 1/4 cană de ulei de măsline
- Sucul de la 1 lămâie
- Sare și piper
Preparare:
- Într-un bol, combinați lintea, ardeiul și ceapa verde.
- Amestecați uleiul de măsline cu sucul de lămâie, sare și piper.
- Turnați dressingul peste salată, amestecați bine și serviți.