Iată 10 rețete delicioase și sănătoase pentru ziua de proteine în cadrul dietei Rina, cu instrucțiuni de preparare:

  1. Omeletă cu legume și brânză

  • Încinge o tigaie antiaderentă și adaugă legumele tocate (ceapa, ardeiul, roșia și ciupercile).
  • Călește legumele până se înmoaie, apoi toarnă ouăle peste legume.
  • Presară brânza rasă peste ouă și lasă să se gătească la foc mediu până se întărește omleta.
  • Taie omleta în jumătate și servește.
  1. Salată de pui cu avocado

  • Într-un bol, amestecă pieptul de pui tocat, avocado, ceapa roșie și iaurtul grecesc.
  • Adaugă zeama de lămâie și condimentează cu sare și piper după gust.
  • Amestecă bine și servește salata rece sau la temperatura camerei.
  1. Turtițe de ton

  • Amestecă tonul scurs, oul, pesmetul și ceapa într-un bol.
  • Condimentează cu sare și piper după gust.
  • Formează 4-6 turtițe cu mâinile și prăjește-le într-o tigaie antiaderentă la foc mediu, câte 3-4 minute pe fiecare parte, până devin aurii.
  • Servește cu legume sau salată.
  1. Piept de curcan la grătar cu legume

  • Asezonează pieptul de curcan cu sare, piper și ierburi aromatice după gust.
  • Încinge un grătar sau o tigaie grill și gătește pieptul de curcan până este gata, aproximativ 6-8 minute pe fiecare parte.
  • În același timp, unge legumele cu ulei de măsline și grătarește-le până devin moi și rumenite.
  • Servește pieptul de curcan cu legumele la grătar.
  1. Salată de quinoa cu năut și legume

  • Într-un bol mare, amestecă quinoa gătită, năutul fiert, castravetele, ardeiul și roșia.
  • Condimentează cu sare și piper după gust și amestecă bine.
  • Servește salata rece sau la temperatura camerei.
  1. Ciorbă de pui cu legume

  • Într-o oală mare, adaugă pieptul de pui, morcovul, țelina, cartoful și ceapa.
  • Toarnă apa peste ingrediente și adaugă sare după gust.
  • Fierbe la foc mediu până ce puiul și legumele sunt gata (aproximativ 30 de minute).
  • Servește ciorba caldă, cu pătrunjel
  1. Brocoli și conopidă gratinate cu brânză

  • 1 bucată medie de brocoli, tăiată în buchetele
  • 1 bucată medie de conopidă, tăiată în buchetele
  • 1/2 cană de brânză slabă, rasă
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare:

  • Preîncălzește cuptorul la 180°C.
  • Fierbe brocoli și conopida în apă sărată timp de 5-6 minute până devin ușor moi.
  • Scurge legumele și așează-le într-un vas termorezistent.
  • Presară brânza rasă peste legume și condimentează cu sare și piper.
  • Coace în cuptor timp de 15-20 minute, până când brânza se topește și devine aurie.
  • Servește cald.

8. Frittata cu spanac și ciuperci

  • 4 ouă
  • 2 căni de spanac proaspăt, spălat și tocat
  • 1 cană de ciuperci, feliate
  • 1 ceapă mică, tocată
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare:

  • Bate ouăle într-un bol și condimentează-le cu sare și piper.
  • Încinge o tigaie antiaderentă și adaugă ceapa, ciupercile și spanacul.
  • Călește legumele până se înmoaie, apoi toarnă ouăle peste legume.
  • Lasă să se gătească la foc mediu până se întărește frittata.
  • Servește caldă, tăiată în felii.
  1. Salată de creveți cu mango și avocado

  • 200 g de creveți gătiți și decorticați
  • 1 avocado, tăiat cubulețe
  • 1 mango, tăiat cubulețe
  • 1/4 ceapă roșie, tocată mărunt
  • Zeamă de lămâie, sare și piper, după gust

Mod de preparare:

  • Într-un bol, amestecă creveții, avocado, mango și ceapa roșie.
  • Stropește cu zeama de lămâie și condimentează cu sare și piper după gust.
  • Amestecă bine și servește salata rece sau la temperatura camerei.
  1. Căței de pui marinati la cuptor cu legume

  • 500 g de căței de pui, fără piele
  • 1 cană de legume tăiate cubulețe (ardei, dovlecel, morcov)
  • 1/4 cană de iaurt grecesc fără grăsimi
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • 1 lingură de paprika
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare:

  • Preîncălzește cuptorul la 200°C.
  • Într-un bol mare, amestecă iaurtul grecesc, usturoiul zdrobit, paprika, sare și piper.
  • Adaugă cățeii de pui în marinată și asigură-te că sunt bine acoperiți.
  • Lasă să se marineze timp de cel puțin 30 de minute sau până la 2 ore în frigider.
  • Așează cățeii de pui și legumele tăiate cubulețe într-un vas termorezistent.
  • Coace în cuptor timp de 30-40 de minute, sau până când puiul este gătit și legumele sunt rumenite și moi.
  • Servește cățeii de pui cu legumele la cuptor.

Mod de preparare:

  • Preîncălzește cuptorul la 180°C.
  • Fierbe brocoli și conopida în apă sărată timp de 5-6 minute până devin ușor moi.
  • Scurge legumele și așează-le într-un vas termorezistent.
  • Presară brânza rasă peste legume și condimentează cu sare și piper.
  • Coace în cuptor timp de 15-20 minute, până când brânza se topește și devine aurie.
  • Servește cald.

Aceste rețete oferă o varietate de mese sănătoase și gustoase pentru ziua de proteine în cadrul dietei Rina. Experimentează cu diferite combinații de ingrediente și condimente pentru a personaliza rețetele după preferințele tale.