Dieta Rina, cunoscută și sub numele de dieta disociată sau dieta de 90 de zile, nu are o origine clară și precisă, dar este considerată a fi inspirată de principiile dietei disociate, care au fost promovate încă din anii 1900. Dieta disociată se bazează pe ideea că anumite grupuri de alimente nu ar trebui să fie consumate împreună în cadrul aceleiași mese pentru a facilita digestia și a promova pierderea în greutate.

Conceptul dietei disociate este adesea atribuit lui William Howard Hay, un medic american care a dezvoltat dieta Hay în anii 1920 pentru a trata afecțiunile sale personale, precum hipertensiunea arterială și insuficiența renală. Dieta Hay se concentrează pe separarea alimentelor în trei categorii principale: proteine, carbohidrați și alimente neutre, precum fructele și legumele.

De-a lungul anilor, au apărut diverse variante ale dietei disociate, iar dieta Rina pare să fie o adaptare modernă a acestui concept. Dieta Rina adaugă o structură mai detaliată, concentrându-se pe un ciclu de 4 zile care se repetă de-a lungul celor 90 de zile. Aceste zile sunt dedicate consumului de proteine, amidon, carbohidrați și vitamine, respectiv.

Deși nu se cunoaște cu exactitate cine a dezvoltat dieta Rina sau când a fost introdusă pentru prima dată, popularitatea ei a crescut în ultimii ani, în special în rândul celor care caută o abordare mai structurată a dietei disociate. Dieta Rina a câștigat notorietate datorită numeroaselor mărturii și povești de succes, precum și faptului că permite consumul unei game largi de alimente și nu implică restricții calorice severe.

Este important de menționat că, deși dieta Rina a fost eficientă pentru unii oameni, nu există dovezi științifice solide care să susțină conceptul de disociere a alimentelor. Rezultatele pot varia în funcție de persoană, iar succesul dietei depinde în mare parte de capacitatea individului de a menține un aport caloric adecvat și de a adopta un stil de viață sănătos și activ.