Rețete vegane delicioase pentru ziua de amidon
1. Salată de quinoa cu legume colorate
Ingrediente:
- 1 cană quinoa
- 2 căni apă
- 1 ardei gras roșu, tăiat cubulețe
- 1 castravete, tăiat cubulețe
- 1 morcov, ras
- ½ cană mazăre verde
- ¼ cană pătrunjel proaspăt, tocat
- 3 linguri ulei de măsline
- Sucul de la 1 lămâie
- Sare și piper după gust
Instrucțiuni:
- Clătiți quinoa în apă rece, apoi fierbeți-o în apă cu un praf de sare. Lăsați să fiarbă timp de 15 minute sau până când apa este absorbită.
- Într-un bol mare, combinați quinoa gătită cu legumele pregătite (ardei, castravete, morcov, mazăre).
- Adăugați pătrunjelul tocat, uleiul de măsline și sucul de lămâie. Amestecați bine.
- Asezonați cu sare și piper. Serviți rece.
2. Supă cremă de cartofi dulci
Ingrediente:
- 2 cartofi dulci mari, cuburi
- 1 ceapă, tocată
- 2 căței de usturoi, tocați
- 4 căni supă de legume
- 1 linguriță chimion
- Sare și piper după gust
- 2 linguri ulei de măsline
- Seminte de dovleac prăjite pentru decorare
Instrucțiuni:
- Într-o oală mare, încălziți uleiul de măsline și adăugați ceapa. Sotați până devine transparentă.
- Adăugați usturoiul, cartofii dulci și chimionul. Gătiți timp de 5 minute.
- Turnați supa de legume și lăsați să fiarbă timp de 20 de minute, sau până când cartofii dulci sunt fragezi.
- Mixati supa cu un blender până devine cremoasă. Asezonați cu sare și piper.
- Serviți cu semințe de dovleac prăjite deasupra.
3. Orez cu ciuperci și mazăre
Ingrediente:
- 1 cană orez basmati
- 2 căni apă
- 250g ciuperci, feliate
- 1 cană mazăre verde
- 1 ceapă, tocată
- 2 căței de usturoi, tocați
- 3 linguri ulei de măsline
- 1 linguriță turmeric
- Sare și piper după gust
Instrucțiuni:
- Gătiți orezul conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
- Într-o tigaie, încălziți uleiul de măsline. Adăugați ceapa și usturoiul; sotați 5 minute.
- Adăugați ciupercile și gătiti până se rumenesc. Apoi, adăugați mazărea și turmeric.
- Combinați orezul gătit cu amestecul de ciuperci. Asezonați cu sare și piper.
- Serviți cald.
4. Paste integrale cu sos pesto de busuioc
Ingrediente:
- 300g paste integrale
- 2 căni frunze de busuioc proaspăt
- ½ cană nuci de pin
- 2 linguri drojdie nutritională
- ½ cană ulei de măsline
- 2 căței de usturoi
- Sare și piper după gust
Instrucțiuni:
- Gătiți pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Scurgeți și păstrați puțin din apa de gătit.
- Într-un blender, combinați busuiocul, nucile de pin, usturoiul, drojdia nutritională, uleiul de măsline, sare și piper. Mixează până obțineți un sos omogen.
- Dacă sosul este prea gros, adăugați puțină apă de la paste pentru a-l subția.
- Amestecați pastele cu sosul pesto. Serviți calde.
5. Chiftele din năut
Ingrediente:
- 1 conservă năut, scurs și clătit
- 1 ceapă, tocată
- 2 căței de usturoi, tocați
- 1 morcov ras
- 1/2 cană pesmet
- 1 linguriță chimen
- 1 linguriță boia de ardei
- Sare și piper după gust
- Ulei pentru prăjit
Instrucțiuni:
- Într-un bol, combinați năutul, ceapa, usturoiul, morcovul, pesmetul, chimenul, boiaua, sare și piper.
- Pasati amestecul până devine o pastă ușor grosieră.
- Formați chifteluțe de dimensiuni medii.
- Încălziți uleiul într-o tigaie și prăjiți chifteluțele până devin aurii pe toate părțile.
- Serviți cu sos de iaurt vegan sau hummus.
6. Tacos vegane cu tofu
Ingrediente:
- 300g tofu, tăiat cuburi
- 1 ardei gras verde, tăiat felii
- 1 ceapă, felii
- 1 linguriță paprika afumată
- 1 linguriță cumin
- 8 tortillas de porumb
- Avocado și salsa pentru servire
Instrucțiuni:
- Se încinge puțin ulei într-o tigaie, se adaugă ceapa, ardeiul și tofu.
- Gătiți rapid, amestecând, adăugând paprika și cumin.
- Încălziți tortillas pe o tigaie separată. Umpleți fiecare tortilla cu amestecul de tofu.
- Serviți cu felii de avocado și salsa.
7. Pudding de chia cu lapte de cocos
Ingrediente:
- 1 cană lapte de cocos
- 1/3 cană semințe de chia
- 2 linguri sirop de arțar
- 1 linguriță vanilie
- Fructe proaspete pentru decorare
Instrucțiuni:
- Într-un bol, combinați laptele de cocos, semințele de chia, siropul de arțar și vanilia.
- Amestecați bine și lăsați la frigider timp de cel puțin 4 ore sau peste noapte.
- Înainte de servire, amestecați din nou și decorați cu fructe proaspete.
8. Desert cu mousse de avocado și cacao
Ingrediente:
- 2 avocade coapte
- 4 linguri cacao pudră
- 3 linguri sirop de arțar
- 2 linguri lapte de migdale
- Un praf de sare
Instrucțiuni:
- Puneți toate ingredientele în blender și mixați până la o consistență cremoasă.
- Gustați și ajustați îndulcirea dacă este necesar.
- Transferați mousse-ul în pahare și lăsați-l la frigider pentru 30 de minute înainte de servire.
9. Biscuiți cu ovăz și banană
Ingrediente:
- 2 banane foarte coapte
- 1 cană fulgi de ovăz
- ½ cană nuci măcinate sau de cocos
- 1 linguriță scorțișoară
- 1/4 cană chipsuri de ciocolată (opțional)
Instrucțiuni:
- Preîncălziți cuptorul la 180°C.
- Într-un bol, pasați bananele. Adăugați fulgii de ovăz, nucile de cocos și scorțișoara.
- Dacă doriți, adăugați chipsurile de ciocolată. Amestecați bine.
- Formați biscuiții și așezați-i pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
- Coaceți timp de 15 minute sau până când devin aurii.
10. Smoothie verde energizant
Ingrediente:
- 1 banană
- 1 cană spanac proaspăt
- 1 măr verde, tăiat cuburi
- 1 cană lapte de migdale
- 1 linguriță ghimbir ras
Instrucțiuni:
- Puneți toate ingredientele în blender și mixați până se obține un lichid omogen.
- Gustați și ajustați dacă este necesar (puteți adăuga miere sau sirop de arțar pentru îndulcire).
- Serviți imediat în pahare.
Aceste rețete vegane nu sunt doar sănătoase, ci și delicioase, ideale pentru ziua de amidon. Experimentul culinar cu ingrediente vegetale îți va transforma mâncarea într-o festivitate plină de arome și texturi, promovând un stil de viață sănătos și sustenabil.